Totul despre frana de motor
January 12, 2024Drumurile inghetate, temperaturile scazute si furtunile de ninsoare din timpul iernii pot fi teste greu de trecut pentru soferi si masinile lor. Am cateva recomandari de pregatire a masinii pentru sezonul racoros.
Iata o lista de 7 sfaturi utile care va vor ajuta sa treceti iarna in siguranta si sa evitati problemele pe drum.
#1 Folositi cauciucuri de iarna
Iarna soferii trebuie sa isi schimbe stilul de condus la 180 de grade. Chiar si in timpul zilei, zapada, noroiul si gheata pot crea probleme, in special daca folositi anvelope cu un nivel scazut de aderenta.
„Anvelopele sunt singurele componente ale masinii care fac contact cu solul. O aderenta slaba in conditii alunecoase poate fi principalul motiv al pierderii controlului masinii”, – spune Matas Buzelis, directorul de comunicatii carVertical.
Ca sa reduceti riscul de derapare este necesar sa conduceti cu atentie si sa selectati anvelope corespunzatoare de iarna. Cu toate acestea, nu toate anvelopele de iarna au acelasi randament pe suprafete similare.
Atunci cand alegeti un set de anvelope de iarna, acordati o atentie deosebita marcajelor unde producatorii afiseaza cote de aderenta pe teren umed (de la A la E). De asemenea, cautati un simbol de fulg de zapada – acesta indica faptul ca anvelopa a trecut un test special care masoara franarea pe un drum inzapezit. Daca aveti nevoie de anvelope de iarna si mai robuste, omologate pentru conditii extrem de friguroase, cautati un simbol cu un munte cu trei varfuri plus fulgul de zapada.
Vezi oferta de roti-jane-anvelope OLX!
#2 Protejati caroseria de rugina
Producatorii de masini noi cauta constant modalitati de a imbunatati eficienta motorului, plus confortul si siguranta pasagerilor. Cu toate acestea, nu toti investesc intr-o protectie buna impotriva coroziunii, lucru care ar putea deveni o problema grava dupa doar cateva ierni.
Proprietarii de vehicule care doresc sa-si protejeze masinile de rugina pot lua relativ usor masuri de protectie. De exemplu, spalarea masinii pe timp de iarna de cel putin 1-2 ori pe luna va ajuta la indepartarea sarii. Cu toate acestea nu exista o garantie de 100% ca elementele caroseriei nu vor fi susceptibile la coroziune intr-un an sau doi.
Cel mai eficient mod de a proteja un vehicul impotriva coroziunii este utilizarea produselor de protectie impotriva ruginii care pot fi aplicate pe sasiul vehiculului. Un singur strat de protectie impotriva ruginii va prelungi cinsuderabil durata de viata a unei masini.
#3 Inspectati stergatoarele de parbriz
Sezonul de iarna este imprevizibil – un viscol puternic poate reduce vizibilitatea si poate fi pericol. Prin urmare, stergatoarele masinii trebuie sa fie in stare sa indeparteze zapada de pe parbriz.
In functie de producator, pana si utilizarea moderata a stergatoarelor le poate uza in decurs de un an de zile. Dupa aceea, stergatoarele nu mai pot indeparta murdaria si apa cu aceeasi eficienta. De asemenea, stergatoarele uzate au tendinta de a zgaria parbrizul.
#4 Foloseste lichidul de parbriz potrivit sezonului rece
Exista doua categorii de lichid de parbriz: lichid de spalare de vara si lichid de spalare de iarna. Desi arata la fel, cele doua solutii au compozitii diferite care le ajuta sa atinga eficienta maxima in conditiile pentru care au fost gandite. De exemplu, lichidul de parbriz pentru vara este mai eficient la indepartarea gazelor si insectelor, in timp ce lichidul de parbriz pentru iarna functioneaza indeparteaza eficient sarea si straturi groase de murdarie.
In plus, atunci cand temperaturile scad, lichidul de parbriz de vara poate ingheta si infunda sistemul de spalare a parbrizului, inclusiv jeturile de evacuare. Pentru a evita aceste probleme, goliti lichidul de spalare inainte sa inceapa iarna si inlocuiti-l cu lichid adecvat pentru anotimpul geros.
#5 Verificati bateria
Durata medie de viata a bateriei unei masini este de 3 pana la 4 ani. Desigur durata de viata a bateriei depinde de diversi factori, dar majoritatea soferilor tind sa-si schimbe bateriile doar in caz de urgenta.
Pentru a evita sa nu va porneasca masina din cauza unei baterii descarcate, verificati starea bateriei inainte de a incepe iarna. Majoritatea bateriilor au un indicator luminos care arata in ce stare de functionare sunt. Porniti contactul si uitati-va la indicatorul luminos. Cand tensiunea bateriei este scazuta, indicatorul devine rosu, iar cand bateria este in stare buna, este verde. Veti vedea negru cand bateria este descarcata si nu mai poate fi folosita.
#6 Folositi covorase de cauciuc sau din plastic
In timp ce covorasele din material textil fac interiorul vehiculului mai confortabil, ele vin la pachet si cu dezavantaje. Mai ales iarna covorasele se comporta ca niste prosoape ce absorb umezeala si, ulterior, se evapora in interiorul masinii facand condens la ferestre si le ingheata din interior.
Puteti evita acest cerc vicios neplacut foarte usor. Pur si simplu inlocuiti covorasele din material textil cu altele din cauciuc sau plastic. In plus, covorasele din cauciuc sau plastic dureaza mai mult, nu se vor pata, va vor ajuta sa combateti rugina si sa protejati podeaua masinii.
#7 Uitati de racleta pentru parbriz
In dimineatile friguroase de iarna, oamenii se grabesc sa plece de acasa fara a indeparta in mod corespunzator zapada si gheata de pe geamurile masinilor. Din pacate, un asemenea comportament nesabuit prezinta un risc ridicat atat pentru ei cat si pentru ceilalti soferi.
„Un accident provocat de faptul ca gheata sau zapada de pe geamuri nu au fost indepartate complet este destul de comun. Orice mica dauna afecteaza integritatea si valoarea masinii” – spune M. Buzelis.
Daca vehiculul sta afara pe timp de iarna, exista o sansa mare sa folosesti o racleta pentru a indeparta gheata si zapada de pe geamuri, dar acesta nu este cel mai eficient mod de a dezapezi masina. Exista o gama larga de produse de dezghetare si lichide de dezghetare care ajuta la topirea ghetii si a zapezii in cel mai scurt timp.
Pregatirea masinii pentru iarna ar trebui sa fie o activitate fireasca din rutina fiecarui sofer. Astfel diminuati riscul unui accident rutier si diverse neplaceri pe drum. Masinile bine intretinute au o valoare reziduala mai mare, de care veti beneficia in calitate de proprietar atunci cand va veti decide sa vindeti vehiculul.
Sura: autovit.ro